Selamat mencuba. :)
1. 500g Tepung gandum (Blue key)
2. 200g Tepung susu
3. 120g Tepung jagung
4. 90g Tepung beras
* campurkan kesemua bahan A didalam satu bekas.
Bahan B:
1. 100g Buttercup
2. 10g Baking powder
3. 60g Gula kasar
4. 3 sudu teh garam kasar
5. 4 biji kuning telur
6. 2 biji putih telur (pukul sehingga jadi buih)
7. 2 sudu teh asin vanila.
8. 900 ml - 1.2 L Air sejuk (ikut kepekatan)
Cara-cara penyediaan:
Pukul buttercup sehingga kembang, kemudian masukkan kuning telur, gula dan garam. Pukul sehingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit bahan A beserta air sejuk. Masukkan baking powder dam asin vanilla. Pukul sehingga sebati. Last sekali, masukkan buih putih telur dan pukul dalam 5 minit lagi.
Panaskan waffle baker pada suhu 250 darjah, Sapukan sedikit planta pada iron. Setelah lampu padam, tuangkan adunan sehingga menutupi permukaan waffle iron. Tutup dan masak selama 3 minit.
Hidangkan bersama topping kegemaran anda..
salam. Wahh pasti sedap nih..terima kasih atas perkongsian resipi ni!!
ReplyDeletesama-sama.. selamat mencuba.
DeleteWah. Nice share bro. Tgh bajet modal nak bukak kedai waffle. Huhu
ReplyDeletethanks.. sy doakan moga2 cita-cita bro tercapai.. jgn lupa blanja waffle nanti ya.. hahaha
DeleteSalam en aril.. Tepung susu jenama apa yg bagus n sedap...
ReplyDeleteDonMonaVie.
bagus
ReplyDeletemantap
ReplyDeletesalam kenal
ReplyDeletesalam kenal juga.
Deletetips yang bagus
ReplyDeletebahannya apa aja gan
ReplyDeletemantaf gan
ReplyDeletesama-sama. selamat mencuba ya. :)
ReplyDeleteSalam, resepi ini untuk berapa orang makan yer?
ReplyDeleteTerima Kasih :)
salam ... sy bercadang nak wat perniagaan ini ....barapa harga masa ni dan jenama apa yg baik ..
ReplyDeleteterima kasih en. aril..mmg mencari2 resepi waffle ni..
ReplyDelete